2023 - AIAKOS - Výmenný program

Číslo
2023/AIAKOS/01
Druh
viacdenný
Typ
Zahraničné semináre
Miesto konania
Termín
-
Deadline

Cieľom programu je spojiť mladých budúcich sudcov a prokurátorov v rámci EÚ, upriamiť ich pozornosť na európsky rozmer ich budúcej profesie a zvýšiť vzájomné porozumenie rôznych justičných kultúr a systémov.

 Program sa bude realizovať  v roku 2023  vo fixne stanovených termínoch: 

  •  6 – 10 November 2023
  • 20 – 24 November 2023

 

Do prihlášky, ktorá je v prílohe, je potrebné vybrať len 1 konkrétny termín a jednu krajinu, a uviesť správne všetky požadované údaje, keďže ich po zaslaní nie je možné upravovať. Obsah v prihláške  je vzor !!!!!! Vyplnenú prihlášku zašlite na mailovú adresu  dagmar.hupkova@justice.sk. v termine do 20.6.2023

 

Formát: 1. skupina slovenských účastníkov zostáva v týždni 6.11.2023 – 10.11.2023  na Slovensku so skupinou účastníkov z EÚ. Zatiaľ je 2. slovenská skupina v rôznych krajinách EÚ. V týždni od 20.11.2022 – 24.11.2023 je 2. skupina po návrate z ich pobytu na Slovensku a 1. skupina vycestuje do zahraničia.

Výmenný pobyt nevyhnutne zahŕňa prezentácie jednotlivých účastníkov o právnom a súdnom systéme krajiny pôvodu, uvedené má formu workshopu alebo okrúhleho stola.

Program  je zameraný na  návštevuu pojednávaní na okolitých súdoch, návštevou väznice či inej justičnej inštitúcie. JA SR poskytne potrebnú súčinnosť pri vytvorení programu pre zahraničné skupiny, pričom za prípravu prezentácií o slovenskom právnom systéme sú zodpovední slovenskí účastníci.

Účasť na domácej časti výmenného programu AIAKOS 2023  je predpokladom účasti na zahraničnej časti výmenného programu, preto je potrebné aby záujemcovia pri prihlásení zohľadnili uvedenú skutočnosť.

 Krajiny, do ktorých pôjdu slovenskí účastníci: 

  6 – 10 November 2023

Belgicko  (1) ,  Bulharsko  (1), Česká republika (1),  Francúzsko (2)

 a

20 – 24 November 2023

Belgicko  (1),  Francúzsko  (2), Taliansko  (1), Poľsko (1)

 Finančné podmienky:

Cestovné náklady pri cestách do zahraničia:  náklady sú hradené maximálne do výšky 500 EUR na základe originálov predložených cestovných dokladov.

Pobytové náklady pri cestách do zahraničia: výška denných diét je stanovená pre jednotlivé krajiny (v prílohe). Uvedené diéty slúžia na úhradu všetkých nákladov spojených s pobytom v zahraničí  (ubytovanie, stravovanie, vnútorné cestovné v príslušnej krajine)

Poistenie nie je hradené a zabezpečuje si ho účastník.

Poskytnutie finančných prostriedkov  na zabezpečenie  pobytu v zahraničí sa  uskutočňuje  zo strany EJTN po vyplnení on-line registrácie účastníkom programu  v 2 dávkach na bankový účet  nasledovne:

  • 70% - dva týždne pred dátumom začiatku programu,
  • 30 % - po ukončení programu pobytu v zahraničí.

Cestovné náklady pre národných účastníkov v SR:  pre národných  účastníkov v SR maximálne  do výšky 200 EUR -  na cestu tam a späť -  (letecky - ekonomická trieda; vlakom - vlakový lístok I. triedy pre najkratšiu cestu, v prípade použitia motorového vozidla 0,22 EUR/km - maximálne 1200 km - Michelin/google Internet Maps) - Finančné podmienky str. 2.

 Pobytové náklady pre národných účastníkov v SR: po ukončení  programu sú zo strany EJTN refundované národnému účastníkovi po predložení dokladov reálne náklady spojené s ubytovaním, stravovaním (20 EUR obed a 30 EUR večera) a mestskou dopravou .

 Náklady národných účastníkov  sú refundované  po ukončení programu v SR,  a preto je potrebné uchovať si  všetky doklady spojené cestovným, ubytovaním, stravovaním, ktoré budú použité v procese refundácie, ktorá prebieha on-line.  

 Pri prihlasovaní prosíme účastníkov dodržiavať Zásady pre výber účastníkov, najmä povinnosť nahrať vlastnoručne podpísané, oskenované čestné prehlásenie o požadovanej znalosti cudzieho jazyka (postup tu) do svojich osobných súborov.

 Zároveň pripomíname povinnosť každého účastníka zahraničného seminára požiadať o predbežný súhlas  pred prihlásením na program a nahrať do 15 dní od návratu z podujatia správu zo zahraničnej cesty, na základe ktorej bude vyznačená aktívna účasť na podujatí. Správa zo zahraničnej cesty pre účely JA SR môže byť rovnaká, akú odovzdávate vo svojej inštitúcii. V zásade by mala obsahovať dátum, miesto, čas konania akcie, organizáciu, obsah podujatia, finančné podmienky a odborný prínos.

Odborný garant
EJTN
Iná primárna skupina
VSÚ, justiční čakatelia, právny čakatelia prokuratúry, asistenti sudcu NS SR
Počet účastníkov
10
Zodpovedný koordinátor
EJTN
Tajomník JA pre prípravu
JUDr. Dagmar Hupková
Urgentná komunikácia
dagmar.hupkova@justice.sk